Decizia radicală a ING Bank te-ar putea uimi: va pierde mulți bani, dar există o explicație

de: Alexandru Puiu
24 03. 2022

Majoritatea băncilor fac un efort supraomenesc pentru a-și spori încasările și profitul. Cea mai recentă decizie a ING Bank are însă un cu totul alt efect, deși există o explicație clară a situației actuale.

Grupul bancar olandez ING Groep NV, din care face parte și filiala din România a ING Bank, a luat decizia radicală de a nu mai finanța noi proiecte din domeniul petrolului și gazelor naturale. Dacă acelea ți se par unele dintre cele mai profitabile inițiative din piață, ai dreptate, dar scopul din spate este unul nobil. Discutăm de alinierea la un apel al Agenției Internaționale a Energiei (IEA) de anul trecut prin care se solicita oprirea finanțării pentru noi proiecte din domeniul combustibililor fosili, în speranța limitării încălzirii globale.

ING Bank va face mai puțini bani, pentru a salva planeta

Michiel de Haan este directorul ING responsabil de sectorul energetic și, la mijlocul acestei săptămâni, a anunțat că gigantul pe care îl reprezintă va opri finanțarea proiectelor din domeniul exploatărilor petroliere și a gazelor naturale.

Cu acest anunț, compania olandeză devine una dintre primele bănci importante la nivel mondial care decide să nu mai finanțeze proiecte de petrol și gaze. Printre altele, gestul va crește presiunile asupra altor bănci de a da curs cererii din partea IEA de acum un an.

Din câte se pare, deși decizia ING a fost anunțată acum, aceste proiecte au fost refuzate la finanțare încă din 31 decembrie 2021, cu mențiunea că vor fi în continuare acordare credite firmelor din sectorul energetic. Pe termen lung, însă, se dorește mai mult finanțarea proiectelor energetice din domeniul regenerabil.

„Decarbonizarea sistemului energetic este de importanţă existenţială, dar la fel este şi energia accesibilă şi siguranţa aprovizionării cu energie. Putem lua decizia de a înceta să mai fim implicaţi în noi proiecte, dar ne vom continua implicarea actuală în petrol şi gaze la nivel mondial pentru că trebuie să atingem ultimele două obiective”, a spus Michiel de Haan.